Unngå kø med tohjuling i rushtrafikken

Med moped eller motorsykkel slipper du køen.

Publisert: 12. januar 2016 - Oppdatert: 23. februar 2016

Drømmer du om å kunne suse forbi stillestående kø til og fra jobb og studier? Med en moped eller motorsykkel kan du nettopp det.

Med en hastighet på opp til 45 km/t i timen kan du med en scooter og moped med 50-kubikk motor kjøre på alle småveier i Norge.
Har du førerkort for bil trenger du ikke ekstra førerkort. Flere scootere og mopeder er spesialutviklet med tanke på pendlere, og setter smidighet og komfort høyt.

 

Slik kjører du forbi kø

Havner du i en stillestående eller saktegående kø har du med scooter og moped lov til å kjøre forbi køen. Pass bare på at veioppmerkingen tillater det. Mopeder og motorsykler kan blant annet bruke kollektivfeltet. Men husk at mopeder er et saktegående kjøretøy. Det betyr at du ikke kan kjøre i kollektivfeltene på motorveier. Men du kan fint bruke kollektivfeltene i sentrum i byene. Les mer om forbikjøring med moped. Eller sjekk vårt kart over hvor du kan kjøre moped til Oslo sentrum.

 

Unngå kø med tohjuling

 

Enkelt og praktisk med scooter eller moped

Skal du bare ut et lite ærend? Eller har du glemt noe på butikken? Noen ganger er det litt for langt å gå eller sykle. Og noen ganger er det litt mye styr å ta bilen og finne parkering. Med en scooter eller moped kommer du deg enkelt og raskt dit du skal.

 

Som skapt for byen

Det er ikke bare kø som er problemet med bil i by. Mange som bor i byen synes det er slitsomt og stressende å kjøre bil i byen. Kjører du ofte alene kan du kanskje bytte ut bilen med en tohjuling? Eller vente noen år med å kjøpe din første bil? Tohjulinger er perfekte for det gode og enkle bylivet.

 

Bedre for miljøet

Med en byvennlig tohjuling slipper du ikke bare raskere forbi kø. Du blir også mer grønn. Scootere og mopeder er nemlig mindre miljøbelastende enn biler. Moped er det motoriserte transportmiddelet som slipper ut aller minst klimagasser pr personkilometer. Faktisk mindre enn busser. Og motorsykler slipper ut mindre enn personbiler.

 

Godt for lommeboka

Scootere og mopeder trenger mindre drivstoff enn bilen du passerer i kø. Det betyr mindre penger til bensin. Dessuten slipper du betale bom. Årsavgiften er også mye lavere. Scootere kan være registrert som motorsykler og har en årsavgift litt over halvparten av en personbil. Mopeder har mye lavere årsavgift. Du betaler litt mer enn en tidel enn for bil. Se oppdaterte satser her. Ferger er også mye rimeligere med scooter eller moped.

 

Kilder: Trygg Trafikk, Vegvesenet, Statistisk Sentralbyrå, Tollvesenet

 Les også