Slik kan du kjøre forbi med moped

Her er reglene for forbikjøring

Publisert: 3. august 2015

Følg trafikkreglene og disse tipsene for hvordan du kan kjøre forbi med moped. Da kan du suse forbi køen på en trygg og effektiv måte.

 

Maksfart 45 km/t

Er tohjulingen din registrert som en moped, enten den er en scooter eller en annen type moped, har den en motor på maks 50 kubikk. Den har dermed en maksfart på 45 km/t. Det er viktig å være klar over hvor stor hastighet du kan komme opp i når du skal kjøre forbi med moped. Da unngår du potensielt farlige situasjoner. Følg ellers alltid fartsgrensen der du kjører.

 

Moped er ikke lov å kjøre på motorvei

Det er ikke lov å kjøre moped eller scooter med 50 kubikks motor på motorvei eller motortrafikkvei. Disse er skiltet med blå skilt. Motorvei med en hvit vei og bro. Motortrafikkvei med hvit bil. Det finnes allikevel flere andre større innfartsveier du kan bruke når du skal inn til Oslo sentrum eller andre byer. Flere av disse har kollektivfelt du kan bruke når det er kø. Selv om fartsgrensen på en del av disse veiene er 80 km/t har du lov til å kjøre på disse med moped. Men vær oppmerksom på at mange andre kjøretøyer vil holde høyere fart enn deg.

SkilterEr veien merket med en av disse skiltene er det ikke lov å kjøre moped her.

 

 

Forbikjøring med moped når det er kø?

Hvis veien du kjører på har kollektivfelt kan du bruke det. Du har og lov til å kjøre mellom bilrekkene, men det er noe du bør være forsiktig med. Prøv å få øyekontakt med bilføreren i bilens utvendige speil. Og kjør bare mellom bilrekkene når det er tillatt i henhold til veioppmerkingen og når køen er stillestående eller går veldig sakte. Husk å holde lav fart selv.

 

Det er ikke lov å ha med passasjer på moped

Så om du dere er flere som pendler med moped må dere kjøpe hver deres tohjuling. Det er allikevel mye rimeligere og miljøvennlig enn å anskaffe en bil.

 

Kilde: Trygg TrafikkLes også