Lure tur- og pakketips for MC

Dette bør du tenke på før du legger ut på MC-tur. Få 16 gode tips på veien.

Publisert: 30. juni 2017 - Oppdatert: 6. mai 2021

 

Pakking er en kunst, men når man skal på tur med tohjulingen er det ekstra viktig også.

Jan Grimsgård har kjørt motorsykkel siden 1971. Som aktiv turleder i Honda Riders Club of Norway gjennom sju sesonger har det blitt mange mil og mange turer, i både inn- og utland.

Derfor fikk vi ham til å bidra med sine beste turtips og andre gode råd når det pakkes og forberedes til MC-tur.

16 fine tur- og pakketips for MC-turen:

 1. Tunge ting pakkes mest mulig i senter av sykkelen. I tankveske eller bag på passasjersete.
 1. Vekten som sidevesker og toppkoffert skal tåle er oppgitt inni veskene. Det er meget viktig å sjekke. Se også i vognkortet for tillatt nyttelast inkludert vekt av passasjer.
 1. Putt tunge ting så langt ned i sideveskene som mulig. Pass på at vekten i sideveskene blir så lik som mulig.
 1. På moderne vesker følger det med mye flotte stropper. Bruk dem godt!
 1. Pakk så lett som mulig. Ta bare med det mest nødvendige.

      Kjekt å ha: Dette MC-utstyret bør du skaffe deg

 1. Lappesaker er lurt å ha med. Biltema selger et hendig sett som på de fleste sykler kan lagres under puta. Husk at det er påbudt å ha med gul vest.
 1. Regntøy og ekstra hansker (flere par) pakkes slik at det er lett å få tak i når himmelen måtte finne på å åpne seg.
 1. Solcelle-lader eller power-bank til mobiltelefonen er smart å ha med hvis man havner på steder uten tilgang til strøm.
 1. GPS er et hendig hjelpemiddel. Ikke nødvendigvis for å finne fram, men for å finne de fine veiene. I tillegg ta med papirkart. Det er fint å planlegge neste dag med kart og GPS.
 1. Husk ryggskinne. Noen dresser har dette integrert. Ryggskinne med seler og borrelås er kjekt, og å foretrekke.
 1. Et lite førstehjelpssett er viktig og smart. Lagre også nummeret til Nødetatene og sett deg inn i hvordan du bør opptre på et skadested.
 1. Gjør gode avtaler med turkompisene. Hva gjør vi om det skjer noe? Hvor stopper vi? Godt og moderne kommunikasjonsutstyr kan være en god ting og øke kjøregleden for alle i en gjeng.
 1. Ferskinger bør ligge rett bak en erfaren motorsyklist, så langt framme i rekka som mulig. Da kan det følges med på fart, sporvalg og forbikjøringer – og man lærer uten å måtte kave og stresse.
 1. Det er flott om tohjulingen er godt vedlikeholdt og har de riktige servicene. Sjekk særlig dekkene før en tur. Dra ikke på tur med dekk som burde vært byttet. Det kan bli unødvendig spennende.
 1. Tenk gjennom hva du skal på turen. På fest? Bade? Kjøre ferge? På hytte med vaskemaskin? På konsert? På shopping? Denne gjennomgangen vil hjelpe stort i pakkingen.
 1. Metrologisk institutt på Blindern bør egentlig bestemme mye av turen. Hvor er det tørt? Hvor har vi best sikt? Hvor kaldt er det på det høyeste punktet? Regnvær og tåke er ikke moro. Sjekk værmeldingen hver kveld.

God tur!Les også