Ett eventyr starter: til Cape Town på motorsykkel

Henriette Thiim er ute på sitt store motorsykkeleventyr. Målet er å kjøre fra København til Cape Town. Turen startet i sommer da hun kjørte København-Nordkapp.

Publisert: 21. oktober 2020 - Oppdatert: 8. februar 2021

Henriette Thiim på sin Honda CRF250LFoto: Ann-Kathrin Bendixen @Affe_Auf_bike

Danske Henriette Thiim hadde besøkt 45 land og kjørt mer enn 60.000 km på motorsykkel da hun satt kursen mot Nordkapp i sommer. 8500 km senere var hun tilbake i København. Det var bare oppvarmingen for 1. oktober 2020 tok hun seg ett år fri fra jobb og startet på sin lengste og mest krevende motorsykkeltur noensinne. Ruten hun tyvstartet på i sommer er København-Nordkapp-København-Cape Town-København. I løpet av året skal hun kjøre 50.000  km på sin Honda CRF250L.

– For flere år siden kjørte jeg fra Alaska til Argentina sammen med min daværende kjæreste. Vi kjørte gjennom 16 land på åtte måneder. Det var da min store MC-lidenskap ble vekket. Jeg lærte meg off-road-kjøring og lærte å reparere og fikse sykkelen min selv.

I sommer kjørte Thiim i Vest-Norge for å få med seg fjorder og fjell på vei til Nordkapp. I Alta skiftet hun til off-road-dekk og kjørte deretter mye på den såkalte Trans Euro Trail, TET. Det er spesielt én TET-rute hun husker godt.

– Fra Alta til Kautokeino kjørte jeg på den gamle postveien, og det var helt fenomenalt. Jeg følte meg helt alene og var ganske bekymret til tider. Det var mye vann i veien, og jeg visste rett og slett ikke om jeg skulle våge å kjøre gjennom overalt. Men det gikk bra.

– Honda-sykkelen min elsket den turen, mens jeg var den som var bekymret.

Det er ikke tilfeldig at Henriette Thiim valgte Honda CRF250L til sitt store eventyr

– Det aller viktigste for meg denne gangen var pålitelighet. Når jeg kjører alene rundt i verden er jeg allerede langt utenfor komfortsonen – jeg må finne et sted å sove, et sted å parkere trygt, det er mye vær og vind. Da må jeg kunne stole på motorsykkelen. Det kan jeg definitivt med min Honda. Den kan ta meg fem ganger jorden rundt uten å bryte sammen.

Det neste viktige kriteriet for Thiim var vekten.

– Jeg visste at jeg måtte ha en lett sykkel. Og det viser seg at min Honda er en kjempemorsom sykkel å kjøre. Jeg elsker sykkelen min!

Thiim ler når hun forteller om tilbakemeldingene hun får fra motorsykkelgutta hun møter langs veien.

– Jeg møter mange menn som er misunnelige på sykkelen min. Menn kjøper ofte en stor, tung sykkel, mens det de egentlig vil ha er en lett sykkel som er morsom å kjøre. Derfor er det nå også mange som kjøper to sykler.

Når hun nå skal legge bak seg tusenvis av kilometer er hun glad hun har en motorsykkel hun selv kan reparere når det trengs.

– Jeg skal ikke ha det mest avanserte eller den mest flashy sykkelen. Hvis jeg får trøbbel med min Honda langt inne i Afrika kan jeg alltids finne en mekaniker langs veien som faktisk kan hjelpe meg. Jeg liker å kunne fikse det meste selv også.

Foto: Ann-Kathrin Bendixen @Affe_Auf_bike

– Det krever mye stamina å reise alene

Reisen til Cape Town skal Thiim gjøre helt alene. Det både gleder og gruer hun seg til.

– Når du sitter på motorsykkelen må du takle at det er vått, kaldt eller mørkt. I en bil er du beskyttet mot alt dette. På motorsykkelen er jeg utendørs og må håndtere det som skjer helt alene. Hva gjør jeg for eksempel med sykkelen og all bagasjen når jeg må forlate sykkelen? Det er mange små ting jeg må planlegge for.

– Samtidig har du de dagene da alt er perfekt. Jeg er 100 % fleksibel og bestemmer helt selv hva jeg vil gjørea. Hvis jeg vil, kan jeg bli et sted i tre dager. Jeg merker også at verden åpner seg opp når man reiser alene. Jeg blir invitert hjem til folk på middag, og alle jeg møter er superhyggelige.

– Verden er så mye bedre enn sitt rykte. Det er rett og slett slik det er.

Selv om reisen Thiim nå skal ut på har vært planlagt i et par år, vil mye være usikkert når hun setter seg på sykkelen 1. oktober. På grunn av korona er grensene til Afrika stengt, men Thiim bekymrer seg overhodet ikke over det uforutsigbare.

– Dette er en del av det å reise på eventyr. Det er godt mulig jeg må endre på reiseruten min, men jeg skal uansett tilbringe de neste 12 månedene på motorsykkelen min. Så vil tiden vise hvor jeg ender.

– Verden har større problemer akkurat nå enn meg som bare skal ut og reise. Alt ordner seg.

 

I bagasjen har Thiim både kamera og drone, så vi andre kan følge henne ut i verden. En YouTube-kanal er kanskje under planlegging, enn så lenge kan du følge Thiis på Instagram @henriette_fortheloveofwheels eller på hennes blogg.